Agenda 2018

Kies een jaar:

Zaterdag 12 mei 2018
Open orgeldag

Op zaterdag 12 mei is de kerk open van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het orgel is gedurende die tijd gratis te bespelen.Organisten die zich hebben opgegeven komen als eerste in aanmerking.

Zaterdag 14 juli 2018
Vincent en David van Laar orgel en zang
Zaterdag 28 juli 2018
Jochem Schuurman orgels
Vrijdag 3 augustus 2018
Concert in het kader van Peter de Grote Festival
Zaterdag 11 augustus 2018
Gerwin Hoekstra Orgels
Zaterdag 25 augustus 2018
Lukas Jan Schoonbeek orgels
Zaterdag 20 oktober 2018
300 jaar Schnitger in Anloo

Op 16 oktober 1718 wordt het orgel voor het eerst bespeeld.Het orgel bestaat daarom dit jaar 300 jaar. Dat wil de stichting niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Op 20 oktober zullen wij dit samen met belangstellenden feestelijk gaan herdenken.

Radeker Garrels of Schnitger

Het (hoofd)orgel voor de kerk van Anloo wordt in 1717 aanbesteed; op dat moment is het orgelmaker duo Rudolph Garrels en Johannes Radeker bezig met de ombouw van het orgel in de Lutherse kerk te Groningen. Garrels en Radeker werkten namens Arp Schnitger in Noord-Nederland: ze waren onder meer betrokken bij de bouw van het orgel te Uithuizen (1701), Sneek (1711), Eelde (1713) en Zuidlaren (1716). Na Schnitger dood in 1719 vestigt Garrels zich als zelfstandig orgelmaker in Den Haag, terwijl Radeker naar Friesland trekt.

Het is moeilijk vast te stellen in hoeverre zij in Anloo nog namens de firma Schnitger werkten. Omdat de naam Arp Schnitger niet in de archiefstukken voorkomt, wordt het orgel van Anloo meestal als Radeker / Garrels werkstuk aangeduid.

De orgelkast en de dispositie zijn geheel in de trant van Arp Schnitger gemaakt. Het instrument werd opgeleverd met 17 sprekende stemmen, verdeeld over twee manualen: ‘Manuael’ en ‘Borstpositiff’. Het front heeft zeer sterke verwantschappen met dat van de der Aa-kerk te Groningen, dat in 1702 door Schnitger voor de Academiekerk te Groningen gemaakt werd. Opvallend is de grote breedte van het front: hoewel het orgel bij oplevering een aangehangen pedaal bezat, suggereert het uiterlijk de aanwezigheid van pedaaltorens.

Op 16 oktober 1718 wordt het orgel voor het eerst bespeeld en een jaar later wordt het orgel door de bekende Groningse organisten vader en zoon Havinga gekeurd en ‘in een goeje oodre gevonden’.

In de loop van de achttiende eeuw werken orgelmakers Albertus Anthonie Hinsz, Nicolaus Anthonie Lohman en Rudolph Knol aan het orgel, terwijl er in de 19e eeuw nog een vijftal orgelmakers in Anloo actief zijn.

Oude agenda-items 2018:
Zondag 15 april 2018
Roon Staal, zang en piano

Singer-songwriter Roon Staal geeft op 15 april een concert in de Magnuskerk van Anloo.

Met zijn warme stem en prachtige pianospel zullen o.a. sfeervolle songs als Annie's Song van John Denver, Stay With Me 'Till The Morning van Vicky Brown en Help Me Through The Night van Ede Staal maar ook prachtige eigen composities als Promise en Als Je Mij Zoekt u in de stemming brengen.

Roon Staal woont en werkt zowel in Nederland als in het verre Oosten van Rusland. Een deel van het jaar verblijft hij in Vladivostok, waar hij ook aan zijn muzikale carrière werkt en geregeld concerten geeft. Zo gaf hij afgelopen jaar concerten in zowel Vladivostok als Khabarovsk in het Philharmonisch Concertgebouw. Ook in maart 2018 is weer een concert gepland. De eerste drie maanden van 2018 verblijft hij in Vladivostok maar komt speciaal voor de Valentijnsconcerten terug naar Nederland.
Staal heeft verschillende cd's op zijn naam staan. Afgelopen oktober, tijdens de 5e Oktobertour, was de presentatie van zijn nieuwe CD "Promise". In november heeft hij zijn Kerst CD "The Christmas Album" opgenomen in de studio te Vladivostok. Deze CD is sinds de afgelopen Kersttour verkrijgbaar.

Het concert begint om 15.00 uur, entree €15,-

U bent van harte welkom!

Zaterdag 14 april 2018
MagnusFair op 14 april

De rommelmarkt van de Magnuskerk, sinds 8 jaar beter bekend als de Magnusfair, staat weer voor de deur. Dit jaar gaat de Magnusfair zijn 30ste editie beleven! En deze keer wordt de markt op 14 april georganiseerd.  In en rondom de kerk staan dan diverse stands met spullen en versnaperingen. De opening van de markt is om 10.00 uur en de verkoop loopt tot 14.00 uur.

Veel vrijwilligers staan al weer in de startblokken om er een gezellige boel van te maken. Met deze rommelmarkt wordt geld ingezameld voor twee goede doelen.  Dit jaar gaat als vanouds weer 50% naar het diakonieproject. De rest is bestemd voor onderhoud van onze Magnuskerk.

Als uw goed verkoopbare spullen u in de weg staan, dan kan dat  ingebracht worden op 12 en 13 april tussen 2 en 5 uur in de kerk van Anloo. Dit jaar hebben we een iets ander inname beleid. Gote stukken meubilair en electronica kan niet meer worden aangenomen.

Spullen zoals lampen, speelgoed, kleding, glas en serviesgoed, gereedschap,  boeken, potten, pannen, vazen, cd’s  enzovoort, zijn wel welkom. Vergeet u ook niet uw boekenkast te controleren op boeken die aan een tweede leven toe zijn…

We hopen u in ieder geval op 14 april te ontmoeten in de Magnuskerk,